LED reflektor kisokos: minden amit tudni akart a LED reflektorokról!

2024. február 27
Átlagos olvasási idő 5 perc
LED reflektor kisokos: minden amit tudni akart a LED reflektorokról!

LED reflektor kisokos: megválaszoljuk a gyakran ismételt kérdéseket!

A LED reflektor modellek rendkívül sokoldalú megoldást kínálnak a világítási igények kielégítésére, legyen szó beltéri vagy kültéri helyszínekről - legyen szó magánszemélyek, vagy cégek igényeiről.

De mire érdemes odafigyelnünk, amikor LED reflektor modellt szeretnénk vásárolni? Ebben a cikkben megvizsgáljuk a legfontosabb szempontokat, amelyek segítenek eligazodni a LED reflektor választás útvesztőjében.

Reflektor lámpa IP érték: a titkos kód a termék dobozán

Az IP érték (Ingress Protection) az egyik legfontosabb paraméter, amit a LED reflektor vásárlásakor figyelembe kell venni. Ez az érték két számból áll, például IP65. Az első szám az ellenállóságát jelöli a szilárd részecskékkel, míg a második a folyadékokkal szembeni védelmet érzékelteti.

Egy kültéri LED reflektor modellnél kritikus az IP érték, hiszen a termék ki lesz téve az időjárás viszontagságainak akár 10 éven keresztül is. De mit is jelent az IP 65 érték a gyakorlatban?Egy IP65-ös reflektor modell képes ellenállni a por-és vízszennyezésnek, így egy épületen bárhová elhelyezhető, nem szükséges épületszerkezeti védelmet biztosítani számára.

Reflektor lámpa gyártói garancia: érdemes áldozni a minőségre!

A garancia fontos tényező, bemutatja a gyártó bizalmát a termék minőségében. Az Asalite Lighting Kft. 2 év gyártói garanciát vállal prémium minőségű reflektor lámpa termékeire legyen szó kül-vagy beltéri használatról. 

LED reflektor világítási szög: mik az Ön igényei?

A LED reflektorok világítási szög értéke kulcsfontosságú szempont a kültéri megvilágítás tervezésekor. A szűkebb világítási szögű LED reflektor modellek fókuszáltabb világítást biztosítanak, amíg a szélesebb szöggel rendelkezők természetesen szélesebb területet fednek le. A világítási szög mértékét az Ön igényei fogják meghatározni: milyen méretű területet szeretne megvilágítani? Szélesebb területet szeretne láthatóvá tenni, vagy csak egy konkrét, jól körülhatárolható szakaszt?

A megvilágítani kívánt terület mérete emellett nemcsak a világítási szöget, de a felszerelésre kerülő reflektor lámpa modellek számát is meghatározza. A világítási szög tehát meghatározza a fényszórási tartományt.

Körülhatárolható szakasz: Keskenyebb reflektor lámpa sugárzási szögre lehet szüksége, amely így optikailag nagyobb fényerőt eredményez. A szűkebb sugárzási szög segítségével tökéletesen meg tudja világítani a bejárati ajtót, a garázsajtót, a kert egyes elemeit (mint pl. egy szobrot) vagy egy céges telephely esetén az épületek bejáratait. 

Szélesebb terület megvilágítása: Szélesebb világítási igényekhez, például egy nagy kereskedelmi területhez szélesebb megvilágítási szögre lehet szükség, amely egyenletes fényeloszlást biztosít. A szélesebb szög szétszórt fényt eredményez, így a tökéletes megvilágításhoz érdemes magasabb fényáramú modellt választanunk.

LED reflektor felszerelési magasság: találja meg a megfelelő perspektívát

A LED reflektorokat olyan magasságban kell felszerelni, hogy hatékonyan világítsák meg a kívánt területet. A kültéri reflektorok esetében érdemes figyelembe venni, hogy magasabb helyről a világítás terjedelme növekszik, így az optimális magasság kiválasztása kulcsfontosságú a világítás tervezésekor.

A LED reflektorok felszerelési magasságát meghatározza az őket rögzítő felület magassága: gondoljunk csak a bejárati ajtók feletti részre, a kertes ház csatorna alatti területe,vagy egy céges telephely megvilágításakor egy villanypózna tetejére.   

Asalite tipp: A napelemes reflektor hálózati energia nélkül napelemek segítségével működik, IP védettségének hála akár nehezen elérhető területekre is felszerelhető! További érv a napelemes reflektorok mellett, hogy termékeink 2 éves gyártói garanciával rendelkeznek, így nem szükséges gyakori cserére felkészülnie.

napelemes reflektor

LED reflektort az otthonára? De hány darabot?

Otthona megvilágítását tervezi LED reflektorok segítségével? Először is figyelembe kell vennie az erre a célra fordítható büdzsét, majd a megvilágítani kívánt terület kiterjedését.
A reflektor lámpa számának meghatározásában a környező házak-és azok ablakainak elhelyezkedése is beleszólhat, ugyanis nem szeretnénk ha az általunk beszerzett világítástechnikai eszközök rendszeresen fennakadást, vagy kellemetlenséget okoznának erős fényükkel a szomszédság életében.

A büdzsén és a környező épületek elhelyezkedésén túl érdemes figyelembe vennük az épület adottságait: családi ház esetén daylight, meleg színhőmésékletű reflektor lámpa modellek beszerzését ajánljuk, míg B2B vásárlók esetében a hideg színvilágot képviselő LED reflektor modellek jelenthet ideálisabb választást.

LED reflektor színválaszték: több, mint egy fekete doboz…

Bár a fekete színű LED reflektorok modern és elegáns megjelenést kölcsönöznek, a piacon más színváltozatban is megtalálhatóak.A fekete LED reflektor modellek mellett szól a visszafogottságuk,, hogy a legtöbbször slim-vékony alumínium házuk által beleolvadnak a környezetükbe, nem törik meg a kertes családi ház, vagy a céges épület megjelenését.Azonban ma már az újabb igényeknek megfelelően egyre nagyobb népszerűségre tesz szert -a mozgásérzékelős led lámpa és a led reflektor modellek között- is a fehér szín. A fehér szín hosszú éveken keresztül változatlan marad, és természetesen a környezeti hatásoknak is ellenáll.

reflektor lámpa otthonra

Reflektor lámpa: tudta, hogy nincs minden típus hálózathoz kötve?

A LED reflektorok általában villamos hálózatról működnek, de vannak olyan modellek is, amelyek napenergiával működnek.Ezek a modellek a napelemes reflektor típusok. A megvilágítani kívánt terület adottságaitól függően érdemes elgondolkodni az alternatív energiaforrások használatán.

Nehezen megközelíthető helyre szeretné felszerelni a LED reflektort? Esetleg nem érhető el egyszerűen a közelben áramforrás?A napelemes reflektor modelleket ajánljuk nehezen elérhető helyekre való felszereléshez, vagy villamoshálózaton túl elhelyezkedő épületek, mint pl. tanyák, horgászkunyhók, gazdasági épületek energiatakarékos megvilágításához.

napelemes reflektor

Mozgásérzékelő led reflektor vagy hagyományos reflektor lámpa?

A mozgásérzékelős LED reflektorok energiatakarékosak, mivel csak akkor kapcsolnak be, amikor valóban szükség van rájuk. A hagyományos reflektorok viszont állandóan világítanak, ami az előző típushoz képest fokozott energiafogyasztással jár.

A LED reflektor típusának meghatározásakor a megvilágítani kívánt épület típusa lesz a döntő. Magáncélú ingatlant szeretne megvilágítani? A belvárosban é a kertvárosban egy egész este kivilágított ingatlan kellemetlenséget okozhat a szomszédoknak, így érdemes a mozgásérzékelőd led lámpa mellett letennünk a voksunkat.

Üzleti célzattal működtetett ingatlanokban viszont a benne tárolt értékekek- és az üzleti célú autóforgalom háborítatlansága miatt tökéletesebb választás az állandó működést biztosítő hagyományos, mozgásérzékelő mentes LED reflektor.

LED reflektor az utcai környezetben

Zárszó: A megfelelő LED reflektor kiválasztása

A LED reflektorok kiválasztása tehát komplex döntési folyamat, amely számos tényezőt érint. A megfelelő választás érdekében érdemes alaposan átgondolni az igényeket, a terület adottságait, valamint a személyes preferenciákat.

Az optimális LED reflektorok kiválasztása nem csak a kerti vagy udvari világítás hatékonyságát növeli, hanem esztétikailag is emeli a terület értékét és atmoszféráját.

Ezek is érdekelhetnek