LED fénycső gyakran ismételt kérdések: mindent amit tudni akarhat a fénycsövekről!

2024. február 23
Átlagos olvasási idő 3 perc
LED fénycső gyakran ismételt kérdések: mindent amit tudni akarhat a fénycsövekről!

A LED (Light Emitting Diode) technológia egyre inkább teret hódít a világítástechnikai iparban, és a LED fénycső modellek egyre népszerűbbé válnak a hagyományos fluoreszkáló csövek helyett. Ha érdeklődik a LED fénycső modellek iránt, de még rengeteg kérdése van vásárlás előtt, ne aggódjon!

A LED fénycső modellekkel kapcsolatosan leggyakrabban felmerülő kérdések

1. Miért válasszam a LED fénycső modelleket a hagyományosak helyett?

A mennyezeti led fénycső modellek számos előnnyel rendelkeznek a hagyományos fluoreszkáló csövekkel szemben. Elsősorban hatékonyabb energiafelhasználást tesznek lehetővé, nem mellesleg hosszabb élettartammal rendelkeznek. Emellett felkapcsolást követően azonnal teljes fényerővel világítanak, nem villognak, és a gyártási technológiájuk is környezetbarátabb mint a hagyományos fénycsöveké.

2. Milyen típusú LED fénycső modellek léteznek?

A mennyezeti led fénycső modelleknek különböző típusaik vannak, mint például: a T8 és T5 típusok, amelyek természetesen különböző átmérővel rendelkeznek. Az Asalite Lighting kínálatában a t8 led fénycső modellek széles kínálatával találkozhat.

3. Hogyan cserélje ki a hagyományos fénycsöveket LED fénycsövekre?

A folyamat általában egyszerű, de fontos odafigyelni a lecserélendő régi fénycső típusára és méretére. Győződjön meg róla, hogy a készülék kikapcsolt állapotban van, és a helyi biztonsági utasításoknak megfelelően járjon el. Amennyiben teheti, kérje szakember segítését az fénycső felszereléséhez és beüzemeléséhez!

A t8 led LED fénycső modellek 230V-ról működnek, így az üzembe helyezéskor a hagyományos fénycsövek előtétjének eltávolítása feltétlen szükséges. Mivel a LED fénycsövek egyoldali betáplálásúak, a másik oldalon a csatlakozók csupán a megfelelő rögzítés feladatát látják el, azok elektromosan nem csatlakoznak. Figyelem: az átalakított lámpatestek nem tartalmaznak védőföldelést, így bármilyen beállítás, vagy csere esetén azok érintése szigorúan tilos! A fénycső egyik tüskéje a nulla, a másik a fázis.

 4. Mennyire energiahatékonyak a t8 LED fénycső modellek?

Ezek a modellek több szempontból is energiahatékonyabban, mint hagyományos társaik: fele annyi energiát vesznek fel, hosszabb az élettartamuk - emellett a LED fényforrások teljesen érzéketlenek a fel-le kapcsolgatásra. Ez kitűnő választássá teszi őket nemcsak az irodák, közintézmények megvilágításához - de az itthonokban is.

t8 led fénycső

5. Hogyan válassza ki a megfelelő méretet?

A megfelelő méret kiválasztása a hatékony világítás érdekében elengedhetetlen. Választásunk meghozatalakor elsődleges szempont a helyiség mérete és funkciója. Nemcsak a világítótest megvilágítási szögét kell figyelembe venni, de a helyiségben folytatott munkatevékenységeket is. A helyiségben folytatott munkának megfelelően kell megválasztanunk az IP értékeket, és a modellek méretét is. Az Asalite Lighting kínálatában 3-féle t8 led fénycső méretet különböztetünk meg: a 60-120-150 cm szélességeket. 

A megfelelő világítás kiválasztása nem csak a látásodat javítja, hanem a munkakörnyezetet is biztonságosabbá és kellemesebbé teszi. A LED fénycsövek színválasztéka és fényereje lehetővé teszi a szembarát világítást.

7. Milyen egyéb előnyei lehetnek a LED fénycsöveknek?

A legújabb modellek tartalmazhatnak további funkciókat is, például dimerelhetőséget, mozgásérzékelőket vagy akár színhőmérséklet-szabályozást. Ezek a funkciók további rugalmasságot biztosítanak a világítás terén.

8. Mi a különbség a led fénycső és a led armatúra között?

Az LED armatúra egy világítástechnikai eszköz, amely tartalmazza a világító testet (LED fényforrást) és a hozzá tartozó burkolatot vagy házat. Az armatúra kialakítása lehetőséget ad a fény irányítására és terítésére, magába foglalja és védi a led fénycsövet. A led armatúra a magas IP védelemnek köszönhetően párás, hűvös környezetben is használható.Az IP védelemmel ellátott termékek után megjelölt szám, jelen esetben (IP65) az első szám a por elleni védelmet, a második szám pedig a víz elleni védettséget jelöli. Az ilyen védelemmel ellátott lámpák védelmet nyújtanak akár a fröccsenő víz ellen is.

A magas IP védelemmel ellátott armatúra alkalmassá teszi a led fénycső beszerelését vizes helyiségekbe és/vagy magas porszennyezettségnek kitett helyiségekben is, mint a garázsok, műhelyek, autómosók, stb.


Záró gondolatok

A LED fénycsövek kiváló választást jelentenek a hatékony, energiatakarékos és környezetbarát világításért. Reméljük, hogy ez a cikk segített tisztázni a LED fénycsövekkel kapcsolatos kérdéseit, és bátorítjuk arra, hogy folytassad a környezetbarát-energiahatékony mindennapok felé vezető útját!

Ha még több információra van szüksége, ne habozzon kérdezni kollégáinktól.

Ezek is érdekelhetnek